פורום ברסלב - רק לשמוח יש

** הכוח של לימוד תורה....פרשת תולדות **

<span style='font-size:14pt;line-height:100%'><span style='color:red'>מאת: הרב מנחם אזולאי.</span></span>

<span style='font-size:14pt;line-height:100%'><span style='color:eek:range'>כח לימוד התורה

נאמר בפרשה: "הקול קול יעקב והידים ידי עשו". דרשו חז"ל: "כל זמן שקולו של יעקב מצפצף בבתי כנסיות ובבתי מדרשות בלימוד התורה, אין ידי עשו שולטות בו". עד כמה גדול כח לימוד התורה? ובמה דברים אמורים?

כאשר הרב מפוניבז' רבי יוסף שלמה כהנמן היה רוצה לתאר את דביקותם של גדולי הדורות שעברו בתורה, היה מספר כי בזכרונו נחרט מעשה שהיה ברבה של העיר טבריק אשר בליטא, שהיה ידוע ומפורסם בגאונותו הגדולה ובשקידתו העצומה:

במלחמת העולם הראשונה הבחינו הרוסים בשעת לילה מאוחרת באור המנצנץ מחלון ביתו של רב העיר, רבי אהרן. מיהרו החיילים להסתער על הבית בהיותם בטוחים כי מדובר במרגל לטובת הכובש הגרמני, המאותת לגרמנים על ידי אור הנר הדולק, וכאשר פרצו לביתו של הרב מצאו אותו כשהוא רכון על ספר הרמב"ם ושקוע בלימוד. עובדה זו לא שינתה את הערכתם כי מדובר במרגל, ומיד הודיעו הקצין הרוסי שעומדים הם להוציאו להורג באשמת ריגול.

רבה של טבריק שידע והכיר את אכזריותם של צבאות רוסיה הצארית השיב להם: אם אכן נגזר עלי לצאת להורג אני מקבל על עצמי את הדין, אך בקשה אחת לי אליכם, ואנא!!! מלאו את בקשתי האחרונה. עסוק ושקוע כל כולי בבירור הלכה קשה ברמב"ם, בבקשה מכם, המתינו לי שעה קלה עד אשר אבהיר לעצמי את משמעות הקטע הקשה הזה ואחר כך עשו בי כרצונכם. אנא אל תסרבו לבקשתי.

דבריו שיצאו מלב טהור וקדוש התקבלו על לב שומעיהם ובתדהמה מוחלטת נענו בחיוב לפנייתו של הרב ואמרו לו שאכן מוכנים הם להמתין עד אשר יסיים לעיין. תוך כדי המתנתם חל מפנה מפתיע במצבה הצבאי של העיר, הגרמנים פתחו במתקפה גדולה והחיילים הרוסים המופתעים נסו על נפשם וכך ניצל רבה של טבריק מההוצאה להורג. וזהו: "כשקול יעקב מצפצף בלימוד התורה אין ידי עשו שולטות בו"!

שבת "תולדות", כפי שאומר הרב אליעזר ברלנד שליט"א, הינה שבת גבוהה מאוד ואולי אף הגבוהה ביותר בשנה. ראשית, עקב הברכות שקיבלו יעקב ועשו. שנית, הפרשה נאמרה בפסח ("וקח לי משם שני גדיי עיזים", אומר רש"י: פסח היה, האחד הקריבו לפסח והאחד עשה מטעמים). כשם שליל פסח הינו לילה גבוה וחשוב, כך גם הלילה הזה. לכן כדאי להרבות בתפילה לימוד או כל עבודה רוחנית, ובע"ה יתמלאו כל בקשותינו, אמן.
</span></span>

חלק עליון