פורום ברסלב - רק לשמוח יש

לחמם ולהתחמם בלי להסתכן

liori24

New Member
לחמם ולהתחמם בלי להסתכן


למרות האזהרות, החורף מביא איתו בכל שנה שריפות ותאונות הקשורות לחימום הבית. רדיאטור, ספירלה, מזגן, תנור חימום וסדין חשמלי - מה מומלץ לתינוקות, פעוטות וילדים, כמה זה עולה לנו והכי חשוב - איך שומרים על הילדים מתאונות נוראיות

גלית לוי פורסם: 07.11.06, 08:11






"פעוטה בת 4 נחנקה למוות ממפזר חום שהושאר דלוק בלילה וגרם לשריפה בחדר הילדים", "קצר בסדין החשמלי גרם למותו של בן 7" ו"ארבעה ילדים נחלצו בנס מדליקה שפרצה בביתם. חקירת נסיבות הדליקה העלתה כי אחד הילדים הפעיל תנור חשמלי שהיה מונח על אחת המיטות וכתוצאה מכך החלו המזרן והשמיכות לעלות באש". אלו הם רק חלק קטן מהמקרים שהתרחשו בשנים האחרונות בעונת החורף.



המלצות בטיחות

במכון התקנים הישראלי מזהירים בפני הסכנות שבשימוש לא בטוח באמצעי החימום השונים. ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים ממליץ לחמם


חדרי ילדים באמצעות מזגן או רדיאטור, מכיוון שהם אינם מאפשרים מגע עם אש גלויה. מומלץ להעדיף שימוש ברדיאטור שאינו בעל צלעות, אלא בעל מבנה חלק, על מנת למנוע הכנסת יד של פעוט בין הצלעות. במכון התקנים מסבירים שהרדיאטור פועל עם שמן שמתחמם על ידי חשמל. יתרונו הגדול הוא בבטיחותו ובאפשרות להשאירו דולק גם במהלך הלילה וגם בחדר ילדים. חסרונו הוא בהתחממות איטית יחסית. כשמדובר בחימום באמצעות מזגן, הרי שההוצאה הראשונית היא גבוהה, אך זהו אמצעי חימום זול יחסית. המזגן יעיל בעיקר באזורים בהם הטמפרטורה בחורף אינה נמוכה במיוחד.



חימום הבית בעזרת מכשירי חימום, כגון: תנור ספירלה או תנור גז אינו מומלץ, היות והם עלולים לגרום לכוויות בילדים או לשריפה. בכל מקרה, ממליצים מומחי הבטיחות לגדר את גוף החימום כך שהפעוטות לא יוכלו להגיע אליו ולהרחיק את תנורי החימום מקרבת חפצים דליקים (ספה, שמיכה או וילון).



גם שימוש במפזרי חום אינו מומלץ, מכיוון שהוא עלול לגרום לחימום יתר של בגדים או וילונות הנמצאים בקרבתו ועלולים להתלקח. אנשי מכון התקנים ממליצים להקפיד לנקות את מפזר החום מאבק לפני תחילת השימוש, זאת מכיוון שהאבק מתלהט ויכול לגרום לשריפה. הם מזכירים שאין לחסום את פתח יציאת האוויר וכניסתו וכמו כל אמצעי החימום החשמליים יש לשים לב לתקינות כבל החשמל והתקע.



תנורי חימום חשמליים אינם מומלצים, בשל הסכנה לכוויות, למרות שיתרונם של תנורים אלה הוא ביכולתם לחמם אזור קטן ללא בזבוז אנרגיה על חדר שלם. חסרונם הוא בצורך תמידי בהשגחה וברמת הסיכון. אם בכל זאת נעשה בהם שימוש, יש להשגיח השגחה צמודה על תינוק או פעוט הנמצאים בבית ולהרחיק את התנור מסביבת משחקם. ברור שיש להציב את התנור הרחק משטיחים, ספות וכל חומר דליק אחר.



תינוק של חורף

בחורף אנחנו רוצים לשמור על תינוקות שרק נולדו כמה שיותר טוב ולהגן עליהם מפני הקור. הם עדיין לא נמצאים כאן מספיק זמן כדי לדעת אם הם אוהבים חורף או לא, ולכן ניתן לחסוך להם בינתיים את הדילמה ולוודא שהטמפרטורה בחדר התינוק עומדת על 22-24 מעלות צלזיוס. רצוי להיעזר במדחום קיר שתלוי על קיר פנימי בחדר כדי לוודא שהטמפרטורה קבועה בשעות היום והלילה. את מיטת התינוק מומלץ למקם על קיר פנימי.



גם בתקופת החורף הקרה מומלץ לאוורר את חדרי הילדים לפחות פעם ביום. בזמן זה יש להעביר את התינוק לחדר אחר בבית. אם אתם משתמשים בחימום דירתי שפועל על גז ומחמם מים במעגל סגור ברדיאטורים המפוזרים בכל חדרי הבית, כדאי לוודא איזו מערכת מותקנת בדירה. המערכות הוותיקות יותר צורכות אוויר מפנים הדירה על מנת להשתמש בו בתהליך הבעירה. מערכות חדשות יותר מצוידות בארובה כפולה, שלוקחת אוויר מבחוץ ופולטת גזים רעילים מחוץ לדירה. לכן ממליצים במכון התקנים לערוך בדיקה תקופתית אחת לשנה על ידי מתקין גז מוסמך. יש לוודא שהארובה מוגנת ברשת צפופה למניעת חדירה של גופים זרים.



אם ברשותכם מערכת מהסוג הישן, מומלץ מאוד להתקין גלאי גז. פעם בחמש שנים יש לבצע בדיקה על ידי חברת הגז ויש להשאיר תמיד פתח אוורור בבית ולא לאטום אותו לחלוטין. החשש העיקרי הוא מהרעלת גז שסימניה הם סחרחורות, בחילה או תחושת עלפון. במקרים כאלה יש להתפנות מיד מהבית ולכבות את מערכת החימום, ממליצים המומחים. מכון התקנים מחייב כיום התקנה של מכשירים בעלי ארובה כפולה. הם בטוחים יותר ולא מסכנים בהרעלה.



תנורי חימום ניידים הפועלים על גז או נפט אינם מומלצים. הלהבה הגלויה מסוכנת. בכל מקרה, יש להשאיר פתחי אוורור בזמן הפעולה. אין לטלטל את התנורים בזמן פעולתם. במיוחד לגבי תנורי הגז, יש להיזהר ולא להעמיד את התנור במקום עם רוח, כיוון שאז התנור יכול להיכבות והגז אשר ידלוף ממנו יהווה סכנה.



אם יש לכם תנור קמין הפועל על נפט, סולר או גז, יש להקפיד על שמירת פתח איוורור לכניסת אוויר צח. אמצעי חימום זה יעיל ביותר כשמדובר על חימום שטח גדול בזמן קצר. כמובן שלפני ההפעלה יש לבדוק שהארובה אינה חסומה, על מנת לאפשר מעבר של העשן. מומחי 'בטרם' מזכירים כי "בעת הפעלת הקמין יש להשגיח השגחה צמודה על פעוטות ותינוקות המשחקים בקרבת האח. יש לוודא כי המקום חסום לגישת פעוטות על ידי גדר יציבה ולזכור שגם אם יש דלת חסינת אש, עדיין מידת הטמפרטורה גבוהה מאוד ועלולה לגרום לכוויה".



סדין חשמלי - לא לילדים!

מילאתם בקפידה את כל ההזהרות וההנחיות? אתם יכולים ללכת לישון בשקט. רגע! מה עם הסדין החשמלי? זה אינו מומלץ לילדים. "ניתן לחמם את המיטה בסדין חשמלי, אך כשהילד נכנס למיטה והוא הדין לגבי מבוגר, יש לנתק את הסדין מהחשמל. כמובן שאין לעשות שימוש בסדין חשמלי כשהילד עדיין מרטיב", אומרים מומחי הבטיחות.


יש לזכור כי חימום מכל סוג מייבש את האוויר בבית ולכן יש לדאוג גם ללחות. אפשר להשתמש במכשיר אדים קרים, להניח קערת מים בחדר או מגבת לחה על אחד הכיסאות במרחק בטוח מגוף החימום. ישנם רדיאטורים המותאמים לחדרי ילדים ומגיעים עם מתקן המגביר לחות אשר מפזר לחות בחדר בזמן החימום. ישנם מכשירים המצוידים בכיסוי מתכת שאינו מתחמם, כך שניתן לגעת ברדיאטור ללא חשש, גם כשהוא פועל וישנם מכשירים שמתוכנתים להיכבות מיד במקרה של נפילה ומומלצים לשימוש בחדרי ילדים.



ירון רונן, מרשת הום סנטר, מזכיר שחשוב לקנות תנור חימום עם תו תקן. "אסור לייבש בגדים על תנור חימום או באמצעותו, אלא אם כן המכשיר מצויד בהתקן מיוחד לזה ויש להיזהר מעומס יתר של מכשירי חשמל על שקע אחד ולוודא שהתקע צמוד היטב לשקע. עומס יתר גורם לשריפה".



ארגון "בטרם" ממליץ על התקנת גלאי עשן בכל בית. "גלאי העשן אינו מונע שריפה, אלא מפחית את חומרת הפגיעה על ידי התראה בזמן גילוי. שניות אלה הן קריטיות ומבדילות בין מוות לחיים. הן מאפשרות שהות לבריחה מפני השריפה או זמן לכיבויה.



ואיזה אמצעי חימום הכי זול לנו?

סימינה ברטשניידר, מהנדסת במחלקה לייעול הצריכה באגף השיווק של חברת החשמל, מסבירה שחשבון החשמל שלנו מושפע מהרבה גורמים, כמו למשל, אזורי האקלים השונים (למשל, ירושלים ואילת), מיקומו של חדר הילדים (באיזו קומה בבנין או אולי בבית פרטי?) ועוד. "בהשוואה בין מזגן לרדיאטור, המזגן יעיל יותר. אם עומדים לרכוש מזגן, כדאי לברר את היעילות האנרגטית שלו. ככל שהמכשיר מדורג גבוה יותר על הסקאלה, כך הוא יעיל יותר. לרוב המכשירים, מזגנים ורדיאטורים, יש תרמוסטט, כך שהם לא עובדים ברציפות כל הזמן והמנגנון הפנימי שלהם מאפשר לשלוט על הצריכה בהתאם לתנאים הסביבתיים שמשתנים ולחסוך בעלויות.



"שמירה על ניקיון המכשירים מייעלת את עבודתם ואת צריכת החשמל שלהם", מוסיפה ברטשניידר. "שעה של מזגן תעלה לצרכן 40 אגורות, אבל מזגנים עם תרמוסטט אינם פועלים שעה ברציפות ולכן לא נכון יהיה לחשב עלות יומית על ידי הכפלה ב-24 שעות. לשם השוואה, שעת פעולה של רדיאטור תעלה לנו 96 אגורות, אבל יש לזכור שהתרמוסטט מונע מהמכשיר לעבוד ברציפות ולכן למעשה, עבור שעה של שימוש ברדיאטור, כמו במזגן, משלמים פחות מהמחיר המשוער הזה". מי שמתעניין בחימום ידידותי יותר לסביבה וחסכוני יותר יכול לבקר באתר המציע חימום סולארי או באתר המציע שימוש בביודיזל .
 
חלק עליון