הרב אברהם גקי
Member

יהודי פשוט התהלך לו ברחוב, לפתע פנה אליו רב נשוא פנים ושאל: 'התוכל בבקשה להסביר לי איך מגיעים לדואר'? 'בוודאי', ענה האיש, 'המשך ישר, פנה שמאלה וימינה וכו', ותגיע'. שמח אותו רב, הודה לו מקרב לב ואמר: 'אני רואה שאתה יהודי יקר, בזכות זה שעזרת לי, מבטיח אני לך כי בבוא יומך אני אקח אותך איתי לגן עדן'.
שמע זאת האיש ופרץ בצחוק רם: 'איך בדיוק תיקח אותי לגן עדן? איך תגיע לשם בכלל? הלא אפילו את הדרך לסניף הדואר אתה לא מכיר לבד, ואתה חושב שתצליח להגיע לגן עדן'?!
---
רבי נחמן מברסלב אומר (בליקוטי מוהר"ן ח"א תו' א), 'שאיש הישראלי צריך להסתכל בשכל שבכל דבר כדי שיאיר לו השכל שיש בכל דבר להתקרב להשם יתברך'. כלומר, גם בבדיחה פשוטה, טמון מסר ועומק שצריך לקרב אותנו לה' יתברך, כי גם את הבדיחה ה' ברא וסיפר, והחביא בה עומק ושכל לקרב אותנו אליו.
עומק בדיחה זו הוא, שהדואר רומז לשכל הרוחני שמגלה רבי נחמן, שהיא האמונה המושלמת והדביקות בה' בכל רגע. שכן 'דואר' עם הכולל בגימטריא 'רבי', וסימנו של הדואר הוא 'צבי', שהוא בגימטריא 'אמונה'. ואותו רב שלמד תורה בגשמיות פוגש איש פשוט מאנשי רבי נחמן, ומדבר איתו על אמונה (איך מגיעים לדואר), ורואה שיש לו אמונה גדולה, ושהוא חי את ה' כל רגע, והוא מתפעל ממנו ואומר 'אני שלמדתי כל כך הרבה, אקח אותך איתי לגן עדן, כי אתה צדיק'.
אך התלמיד של רבי נחמן מלגלג על זה, כי 'גן העדן' האמיתי אינו גן עדן התחתון שהוא שכר על התורה הגשמית, אלא דביקות בה' יתברך שזוכה לה מי שחי עם השכל הרוחני שהוא האמונה (הדואר), ומי שלא יודע איפה ה'דואר' – איך יגיע לגן העדן האמיתי?...