פורום ברסלב - רק לשמוח יש

עומק הבדיחה מעשה ב'מר יחיא' שהיה מתגורר בפאתי ראש העין

מעשה ב'מר יחיא' שהיה מתגורר בפאתי ראש העין, והיה מסובל בייסורים, שכן אשתו לא הייתה בריאה בנפשה והייתה מצערת אותו. יום אחד הלך יחיא לבית עולמו ועלה לשמים, אולם במחשבי בית הדין לא הופיע שמו... 'לך תבדוק בגן עדן, אולי שם מופיע שמך' – אמר לו המלאך, ויחיא הלך לחפש עד שמצא את שערי גן עדן.

השומר בגן עדן מעיין ברשימות ואומר לו: 'יחיא מראש העין? אין לי כאן אחד כזה... רד למטה, תבדוק בגיהנם, אולי שם מקומך'. ירד יחיא עד שהגיע לשערי הגיהנם, אולם דא עקא – גם ברשימות שבידי שומר הגיהנם לא הופיע שמו של יחיא, והוא חזר לפני בית דין של מעלה שיגידו לו היכן מקומו.

הדיין עיין שוב במחשבים ואמר לו: 'ראה מר יחיא, ככל הנראה עדיין לא הגיע זמנך למות, ועל כן אינך מופיע ברשימות. חזור לגופך, וכשיגיע זמנך תעלה לכאן שוב'... דפק יחיא על השולחן באגרופו והכריז: 'תפסקו לי גן עדן, תפסקו לי גיהנם – לא משנה לי, אני לראש העין לא חוזר! נקודה'...

---

עומק הבדיחה הוא, שאדם שיש לו שכל רוחני 'חי' בתורה, אזי הוא חי את חייו יחד עם ה' יתברך באמונה שה' עושה הכל בכל מכל כל, ולכן, כאשר יגיע למעלה – לא יימצא שמו הן בגיהנם ח"ו, והן בגן עדן התחתון, שכן שם מקבלים גמול על המעשים שעושים בעולם הזה, והוא לא עשה דבר, אלא היה בטל לגמרי לה' יתברך. אולם בגן עדן העליון – שם חיים את החיים הנצחיים עם ה' – שם יימצא מקומו, וככל שהיה דבוק בה' בחייו, כך יזכה ליהנות מזיו השכינה גם בעדן עילאה.

חלק עליון