סיורי השוקולד הפופולריים בעולם
סיורי השוקולד הפופולריים בעולם יום שלישי, 10 במרץ 2009, 12:00 מאת: משה גלעד, הארץ בברוז', פריז ואפילו סן פרנסיסקו. במילוי אניס ופלפל, קינמון או חלב טרי. סיורי שוקולד הם חוויה נהדרת, בעיקר מכיוון שבסוף טועמים שוקולד לפנים. תערוכת שוקולד במקסיקו (צילום ארכיון רויטרס) ווילי וונקה בממלכת השוקולד של צ'רלי.הנטייה הילדותית של כולנוסיור שוקולד כרוך תמיד ברגשות אשם. המשתתפים בסיור מסתכלים זה בזה בחשד מסוים, בייחוד אם לא צירפו אליהם ילדים, שישמשו כאליבי. סיור כזה אינו בדיוק פעולה לא מוסרית, אבל בכל זאת, אנשים מבוגרים, שלא יכולים להסתיר את תשוקתם לשוקולד, לא גאים בכך במיוחד. הקלוריות, הסוכר, הקפאין, הנטייה הילדותית לממתקים, מה אנחנו ווילי וונקה, גיבור הסרט "צ'רלי בממלכת השוקולד"? רוב המשתתפים בסיור שוקולד, לא משנה היכן הוא נערך, עוטים על פניהם הבעה רצינית של אנתרופולוגים ומעמידים פנים שהם מתעניינים בהיסטוריה של השוקולד, איך הגיע מאמריקה הדרומית, מאיזה עצים נפלו עלינו פולי הקקאו ואיך עשו דרכם ונהפכו לקוביות עטופות בנייר כסף. זה כמובן משעמם מאוד, וכל מי שמצטרף לסיור שוקולד עושה זאת פשוט כדי לטעום, שלא לומר לגרגר, כמויות עצומות של המעדן הזה קרוב ככל האפשר למקור. יש מעט עניין בתהליך ייצורו של השוקולד. יש עוד פחות עניין בראיות ההיסטוריות שמוצגות במוזיאונים למיניהם המוקדשים לנושא. יש עניין עצום במצמוץ ובליקוק השפתיים בניסיון להחליט איזה מן הטעמים של הפיסות החומות כהות האלה חביב עלינו במיוחד. כל זה לא אומר חלילה שסיורי שוקולד הם דבר מיותר, או חוויה לא נעימה. נהפוך הוא. מדובר בחוויה נהדרת, בייחוד בשביל מי שמצטיין בדחיית סיפוקים. בדיוק כמו שקורה בסיורי יקבים, גבינות, או בירה. המומחה הנלהב, שאוהב את אומנותו, מציג תמיד תבניות, שמוזגים לתוכן נוזלים בטמפרטורות מדויקות ואז מקררים ומצננים והופכים לכאן ולשם ומשמרים ואז, סוף סוף, רגע לפני שפורחת נשמתנו - אוכלים. החלק האחרון הזה, שבו טועמים מעט ממגוון המוצרים המרשים שמייצרים במקום, שווה את המאמץ. בחנויות של אומני שוקולד טובים מתגלים טעמים אלוהיים, כאלה שלא נתקלנו בהם מעולם וספק אם נזכה, רגע לאחר שננער את הפירורים האחרונים מן האריזה היפה שמכילה תמיד פחות פרלינים מכפי שקיווינו, לטעום עוד שכמותם. הדבר משרה על הסיור כולו נופך של פטאליזם, חרדת פרידה וגעגועים בטרם עת, שאין ברירה אלא להילחם בהם אצל אומן השוקולד הבא. אין טעם לעסוק כאן במחקרים המוכיחים שאפשר להתמכר לשוקולד. שכחו לציין בהם שאפשר להתמכר לשוקולד מצוין וכאלה קצת קשה למצוא במכולת השכונתית שלנו. הנה מבחר של כמה מסיורי השוקולד הפופולריים ביותר. באיון, צרפת ז'ולייט בינוש ב'שקולד' (צילום מתוך הסרט: yes)העיר הקטנה בפינה הדרום-מערבית של צרפת, לא רחוק מביאריץ, אינה נמנית עם בירות השוקולד המפורסמות ביותר, אבל המסורת הארוכה שלה מעניקה לה מקום של כבוד ברשימה. באיון בחבל הבסקים מתמחה כבר מאות שנים במוצרי הקקאו השונים. כאן ייצרו את השוקולד הראשון בצרפת, בעזרת ידע שיהודים ספרדים ופורטוגלים הביאו לעיר כבר במאה ה-17. גם כיום חולקים בבאיון כבוד גדול למסורת השוקולד ואפשר לפקוד בה מוזיאונים, חנויות ובתי מלאכה של אמני שוקולד מצטיינים. 11 יצרני שוקולד פעילים כיום בבאיון. זו כמובן דעיכה לעומת 31 היצרנים שפעלו בה בעבר, אבל גם הנותרים משמרים את מעמד העיר בתחום. היצרן הבולט והמפורסם בבאיון הוא Cazenave שנוסד ב-1854. ברובע העתיק פועלת חנות המפעל שבה אפשר ללגום את משקה הבית - קקאו סמיך מאוד שיובא מוונצואלה, קוסטה ריקה וטרינידד, מעורב בקינמון ובחלב טרי שנחלב באחת החוות בסביבה (הכתובת:Cazenave, 19, Arceaux du Port-Neuf ). בתי שוקולד אחרים בבאיון, בכולם אפשר לטעום, ללגום ולקנות: Atelier du Chocolat, 2 Rue des Carmes Daranatz, 15 Arceaux du Port-Neuf "Paries,14 Rue Port-Neuf פריז שישה לילות בפריז של ארוחות שחיתות ובעיקר סיורי שוקולד וטעימות (צילום אילסוטרציה)בית השוקולד (La Maison du Chocolat) הוא כיום אחד המוסדות הנחשבים בתחום הקולינריה בעיר. רוברט לינקס, מקימו של בית השוקולד, החל את דרכו בבאיון, משם עבר להתמחות בשווייץ ולאחר מכן לפריז. בוטיק השוקולד הראשון שלו הוקם כבר ב-1955 ובית השוקולד בכתובתו הנוכחית (225 Rue du Fauburg Saint Honore) נפתח ב-1977. עיקר פרסומו של בית השוקולד בא לו בזכות ה"גאנאש", תערובת מענגת במיוחד של שוקולד ושמנת, המעושרת בליקר ובאגוזים. ההצלחה המסחררת והמוניטין הביאו לפתיחה של סניפים נוספים בפריז בניו יורק, בלונדון ובטוקיו. בכולם מוכרים בדיוק את אותן יצירות פאר קטנות, שמיוצרות כולן אצל אמני השוקולד בפריז. ב-2007 הצטרף אומן שוקולד צעיר, גיל מרשל, למייסד הקשיש. ההוכחה החותכת ביותר לפופולריות העצומה של טיולי השוקולד טמונה בסיפור הבא: שני מומחי שוקולד אמריקאים - דויד לבוביץ' (מחבר ספר "השוקולד הגדול") ומורט רוזנבלום (מחבר הספר "שוקולד - סאגה מתוקה מרירה") מציעים פעם בשנה סיור גורמה אקסקלוסיבי בעקבות שוקולד בפריז. החבילה כוללת שישה לילות, ארוחות שחיתות ובעיקר סיורי שוקולד וטעימות. המחיר נקבע על 4,200 דולר לאדם (לא כולל טיסות) וההרשמה לסיור באפריל הקרוב הקרוב נסגרה מזמן. גם זו דרך להמתיק את טעמו המר של המשבר הכלכלי. סיורי שוקולד קבועים, במחירים צנועים בהרבה, יוצאים בימים שלישי, חמישי, ושישי ב-14:00 מסניף "בית השוקולד" בכתובת 19 rue de Sevres. הסיור נמשך שלוש שעות ומשלב ביקור בחנויות שמתמחות בשוקולד ועוגות עם טעימות. מידע נוסף באתר: viator.com. קישורים: viator.com » ברוז', בלגיה בשבוע הראשון במאי יתקיים בברוז' פסטיבל השוקולד השנתי. עשרות יצרנים, קטנים כגדולים, יציגו במשך הפסטיבל את פירות עבודתם ויצפו לפסיקת השופטים והקהל. ברוז' הקטנה היא כיום מתחרה רצינית על התואר בירת השוקולד של בלגיה. המתחרות העיקריות הן כמובן בריסל ואנטוורפן. בשתיהן מייצרים ומכורים שוקולד מעולה אלא שהיתרון של ברוז' טמון דווקא בממדים הקטנים. למתחרות יש עוד הרבה תחומי התמחות - יהלומים, אוכל, האיחוד האירופי, אמנות, קומיקס וכדומה. ברוז' יכולה להבליט ולהעניק לאמני השוקולד שלה במה רחבה יותר. במרכז העתיק של ברוז' פועל מוזיאון השוקולד "שוקו סטורי" (Wijnzakstraat 2). כ-20 מעריצים התגודדו סביב אומן השוקולד בקומת הקרקע של המוזיאון. חבוש בכובש שפים גבוה וצחור הוא מזג במיומנות את הנוזל החום, הסמיך והמהביל לתבנית. שני עוזרים חילקו פיסות שוקולד טעימות למתבוננים, מקדימים את המאוחר ומבטיחים שסבלנות המבקרים לא תפקע בטרם עת. ההדגמה של הכנת השוקולד היא שיאו של הביקור שנמשך כשעתיים במוזיאון ששוכן בארבע קומות של בניין עתיק מן ה-15. בביקור יכול המבקר ללמוד על תהליך הבאתו של השוקולד ממרכז אמריקה לאירופה, על האופן שבו לגמו בבתי האצולה משקאות שוקולד מחוזקים באלכוהול ועל המצאתן של טבליות השוקולד והפרלינים המופלאים, עליהם עיקר גאוותו של השוקולד הבלגי בימים אלה. התוצאה מעניינת כמובן יותר מהתהליך. כדי ליהנות ממנה יש לבקר בחנויות של אומני שוקולד הקטנים, שעדיין לא נבלעו בתעשייה הגדולה. דוגמאות לא חסרות בברוז': "בית השוקולד הישן" (רחוב מאריה 1). השוקולטרי "פרינסס" (Wollestraat 16). השוקולטרי Sukerbuyc, Katelijnestraat 5.
לונדון
האנגלים גאים במיוחד בכך שג'וזף פריי ייצר באמצע המאה ה-19 את השוקולד הראשון למאכל (עד אז נאלצו כולם ללגום את המעדן החום). חברה שנקראת בשם הצנוע "Chocolate Ecstasy Tours" מציעה סיורי שוקולד בלונדון ומתחייבת לפקוד את בוטיקי השוקולד הטובים בעיר. הסיור הבסיסי נמשך ארבע שעות ומיועד "למכורים לשוקולד". הסיור ב-28 בחודש אמנם מלא, אבל ב-14 בחודש ובתאריכים הבאים יש עדיין מקום: 2 במאי, 13 ביוני, 18 ביולי, 15 באוגוסט. מחיר הסיור והטעימות 60 ליש"ט.
לאחרונה נוספו סיורים קצרים יותר, שנמשכים רק שלוש שעות ומבקרים בפחות חנויות של שוקולטיירים. המחיר: 35 ליש"ט. מידע באתר chocolateecstasytours.co.
ניו יורק
(צילום: אילסוטרציה)בעיר כמו ניו יורק החוכמה היא לא ללכת לאיבוד. סיור השוקולד, היין והתרבות המאורגן (בדיוק בסדר הזה) באזור יוניון סקוור בחלקה הדרומי של מנהטן מאפשר למצוא את הדרך בסבך העיר הגדולה. המארגנים מתחייבים שמשתתפי הסיור יטעמו מעדני שוקולד אצל חמישה מן האומנים הטובים באזור זה של מנהטן וישלבו זאת, מה שמעורר קצת חשד, עם מעדני אפייה ויין באזור רחוב 14 ושדרת פארק. הסיור יוצא לדרך בימי שישי, נמשך כשלוש שעות ועלותו 80 דולר לאדם. חובבי שוקולד מתקדמים מוזמנים לסיור נוסף, שנושא את השם היומרני "סיור השוקולד של המטבח החדש".
סיורים אלה שבהם פוקדים חמישה שוקולטיירים הרפתקנים וחדשניים יוצאים לדרך בימי שבת ב-15:30 ובימי ראשון ב-12:30. הם נמשכים שעתיים ועולים 70 דולר. מידע מלא על סיור השוקולד של ניו יורק באתר חברה שמתמחה בסיפוק תשוקותיהם של חובבי מתיקה sweetwalks.com.
קישורים:
sweetwalks.com »
סן פרנסיסקו
חיפוש אחר טבלת השוקולד המושלמת (צילום: אילסוטרציה)העיר נחשבת עכשיו למרכז החדש והניסיוני של השוקולטיירים. כאן אפשר לטעום שוקולד מזני קקאו חדשים, מילוי מחומרים אקזוטיים כאניס או פלפל ולהשוות בחנות אחת עשרות מיני שוקולד שיובאו מרחבי העולם. סיור שוקולד גורמה שמתקיים בסן פרנסיסקו פוקד את הבוטיקים החדשים והמובילים בתחום בכמה שעות של מאמץ מפרך.
בין השאר באים המשתתפים לחנות "Scharffen Berger" שבה הם מוזמנים לטעום שוקולד שמכיל שבעים אחוזי קקאו, שמוגדר בידי יוצריו כ"טבלת השוקולד המושלמת". הסיורים יוצאים שלוש פעמים בשבוע, בימי רביעי ושישי ב-10:30 ובימי שבת ב-14:00 ועולים 50 דולר. המחיר כולל טעימת שני מעדני שוקולד בכל חנות וספל אחד של שוקו חם. הסיור נמשך שלוש שעות ורובו ממוקד באזור קו המים של סן פרנסיסקו. הרשמה באתרgourmetwalks.com
קישורים:
gourmetwalks.com
<a href='http://news.walla.co.il/?w=/2501/1449170' target='_blank'>
http://news.walla.co.il/?w=/2501/1449170</a>