פורום ברסלב - רק לשמוח יש

שאלה לרב

סטָטוּס
סגור לתגובות נוספות.
שלום כבוד הרב.
סליחה מראש על האורך וכל הסיפורים...

שמעתי מאחד הרבנים הגדולים והמוכרים בברסלב, שאדם שעובר/עבר על עוונות שבין אדם לחברו:
אם הוא ביזה אנשים או חטא כנגדם בלשונו ופגע בהם(אני מניחה שמדובר גם בלשון הרע),
אין לאדם הזה שום תקנה, אפילו אם כל שאר המעשים שלו טובים והוא עשה תמיד התבודדות והכל טוב אצלו
והוא שלם בכל השאר, אי אפשר להכניס אותו לגן עדן וגם לא לגהנום והקב"ה לא יכול לעזור לו ורבינו לא יכול לעזור לו...אין מה לעשות איתו. צריך להוריד אותו לעוד מלא גילגולים, עד שיפגישו אותו עם כל מי שהוא ציער
ופגע וישיתקן הכל.
בעבר שלי הייתי מדברת הרבה לשון הרע וגם רכילות לפעמים, היו לי כל מיני קטעים שפגעתי באנשים
וציערתי ודיברתי לא יפה...ועדיין גם עכשיו יש לי מקרים כאלה, הרבה פחות מבעבר בגלל הפחד מעונש,
אבל עדיין יש לי מה לתקן בעניין הזה. אמרו לי שלפעמים רק נדמה לי שאני פוגעת וזה לא נכון, אבל אני יודעת שיש מקרים שפגעתי ואני פוגעת באמת.
יש לי קצת הפרעות נפשיות, בעבר זה היה הרבה יותר חמור. רבינו מתקן ומרפא אותי ממש בניסים. המצב שלי השתפר מאוד, ועוד יותר השתפר כשהתחברתי לצדיק גדול שעדיין בחיים.
היו לי/יש לי בעיות של פחדים קשים וחרדות ודמיונות - הפרעה פסיכוטית.
שני הצדיקים הבטיחו לי (לא משנה כרגע איך), שאני מוגנת בעולם הזה ובעולם הבא וגם אם תהיה מלחמה וכו'...גם מוגנת באופן כללי. ושהכל כבר עכשיו בסדר אצלי ושיהיה בסדר ושאני בידיים של רבינו. אני כל הזמן נאחזת בהבטחות האלה, כי כשאני מפחדת אני משתגעת...וסובלת מאוד. אם יש משהו שמערער לי את הביטחון הזה שהם נתנו לי...אז כבר כתבתי מה קורה לי...כשאני חושבת שתהיה לי איזה בעיה או שמשהו יהיה לא בסדר אצלי בעולם הזה או בעולם הבא.
מידי פעם יש לי ספקות גם בהבטחות האלה. מתעוררים לפעמים דברים שגורמים לי לספקות.
אין לי עדיין מספיק אמונה וביטחון בה', אז היו חייבים להבטיח לי כדי שאני ארגע. כרגע קשה לי עם התבודדות, אני מדברת עם ה' רק מעט, מידי פעם. אולי אני עושה לעצמי הנחות והקלות, כי ניראה לי שלא יחמירו איתי וגם מזה אני מפחדת ואני חושבת שאולי אני יכולה יותר ואני לא עושה ולפעמים אני לא עושה כלום ואז זה יגרום שמשהו יהיה לא בסדר בסוף. אני שונאת לעשות דברים. יש לי קושי בתפקוד. זה היה יותר חמור וזה השתפר.וכל הזמן לא ברור לי כמה דורשים ממני עכשיו, במצב הזה, שלא יהיה עלי טענות למה לא השתדלתי. כי כל פעם זה מצב אחר...ואולי יחסרו לי מצוות וחבל על הזמן שאני לא עושה כלום, בסוף אני אצטער שלא התאמצתי ויהיה מאוחר. ובאמת...כל רצוני הוא לשבת ולא לעשות כלום. רציתי לשאול על משהו אחר וגלשתי לעוד עניין. מפריע לי העניין האחרון שכתבתי פה, בקשר לאיך רואים את המצב שלי וכמה דורשים ממני, וגם שעכשיו בקשר לעוונות שלי שבין אדם לחברו, זה איכשהו מקלקל לי את ההבטחות של רבינו ושל הצדיק, כי הרב הזה אמר שאפילו רבינו לא יכול לעזור בזה. וזה מערער לי את הביטחון שאני מוגנת ושהכל בסדר וזאת בעיה גדולה.
הרב אמר שמעכשיו צריך להתחיל לשמור על הפה, ובקשר לעבר, להתפלל לה' שיעזור לי לתקן את כל מה שקילקלתי, שיפגיש אותי עם כל האנשים שפגעתי בהם ושיעזור לי לפייס אותם...
יש לי חרדה חברתית(לפי ההגדרה של הפסיכולוגיה) ואני בקושי מדברת עם אנשים, יש אנשים שאני בכלל לא יכולה לדבר איתם ובטח שמאוד מאוד מאוד קשה לי לבקש סליחה. במיוחד אם זה דברים שהיו בעבר
ואני לא יודעת אם זוכרים או לא ואם זה לשון הרע אז לספר להם שדיברתי עליהם...קשה מאוד.
וגם אם על ידי תפילות הכל יכול להסתדר איכשהו, זה עדיין מלחיץ. אני כמעט לא מתפללת וזה קשה לי ואני לא בטוחה שזה יהיה בסדר. הוא אמר שגם הפצה יכולה לעזור. עסקתי בהפצה ועדיין קצת...אבל שוב...אני לא בטוחה...
בקיצור, אני לא רגועה ואני מבקשת...אם הרב יכול לעזור.
ממש הגזמתי באורך. סליחה.

breslav

Member
חבר צוות
בעזרהי"ת

שלום

אם חזרת בתשובה נמחק לך כל העבר ואינך צריכה יותר שום תיקון. אני לא יודע מה היתה כוונת הרב שאמר: שאין תקנה למי שחטא, אולי כוונתו לעורר מישהו בקהל, אבל האמת שהתשובה מוחקת הכל. וכאילו נולדת מחדש ואין לך שום עבר.
הבעיה שלך למי להאמין, למה ששמעת מאחרים או ממה שאת שומעת עכשיו ולפי האמונה הזו כך תרגישי, טוב או ח"ו להיפך. כדאי לך להאמין לי, כי מה שאני אומר לך כתוב במפורש בספרי הקודש.
דעי שאינך חייבת לעשות כלום. תעשי רק מה שקל לך לעשות אל תקחי על עצמך שום דבר בעול, אלא בצורה של אהבה וחסד. כלומר, הקב"ה לא עומד על אף אחד עם מקל, הכל מצידו חסד ואהבה, הוא נתן לך מיצוות כדי לזכות אותך בקירבה אליו. ואין הקב"ה בא בטרוניא אל בריותיו, מה שיכול האדם לעשות יעשה ומה שלא יכול, לא יכריח עצמו כי אין עליך המלאכה לגמור, ועכ"פ אין אתה רשאי להיפטר ממנה. צריך רק לבקש ממנו יתברך שתזכי לחשק לעשות את רצונו ולהתקרב אליו.
כדאי לפתוח דף חדש. תורידי מעל עצמך את כל העול הכבד שקבלת על עצמך. קחי לך רק דבר אחד ובו תתמקדי וכאשר תרגישי שזה קל לך לעשותו תקחי על עצמך עוד דבר לעשות אם תרצי וכך הלאה.
תלמדי את ההלכות ששייכות לנשים כי העבודה שעליהן קלה מאוד יחסית, ואל תתעסקי בעבודה הקשה של הגברים.
אומר המהר"ל מפראג: מדוע הנשים פטורות ממצוות עשה שתלויות בזמן. כי הנשים קרובות יותר לשלמות יותר מהגברים לכן אינם צריכות כל כך מצוות שנועדו לתקן את האדם.
אברהם

תודה רבה על התשובה.

אני קראתי אותה כבר ביום שהיא נכתבה,
אבל אני מבולבלת ועדיין בקושי מצליחה להסתדר בראש עם הבילבולים ועם מה שעדיין לא ברור לי ועם השאלות.

אם חזרתי בתשובה נמחק לי כל העבר?
אני לא יודעת מזה נקרא שחזרתי בתשובה. אני מבית דתי ברמה מסויימת ונפלתי למקומות לא טובים. עכשיו אני מחוברת לרבינו. עברתי דרך ארוכה עם עליות וירידות וכל מיני דברים. לא יודעת אם חזרתי בתשובה. אני רוב הזמן כמעט לא עושה כלום וגם אחרי שהתקרבתי לרבינו, חטאתי בבן אדם לחברו ואני עדיין חוטאת לפעמים ואני לא עושה תשובה כל יום - וידוי, חרטה, קבלה לעתיד - אם לזה התכוונת. פעם קצת עשיתי את זה על עברות מסויימות ולא הרגשתי חרטה ועשיתי את זה רק מהפה לחוץ, בלי להרגיש כלום בלב. רק בשביל להגיד את המילים. ומזמן כבר לא עשיתי את זה.
על עברות שבן אדם לחברו, לא עשיתי את התהליך הזה של התשובה - וידוי, חרטה, קבלה לעתיד. ואם אני אעשה את זה, מי אמר שזה נמחק ? אני זוכרת שכתבת למישהי שזה תלוי באמונה.
אם יש לה אמונה שהקב"ה סלח לה, זה אומר שהוא סלח. ולי יש דמיונות, ואני לא יכולה לדעת.
אני לא סומכת על מה שיש לי בראש.

ואני לא מבינה איך זה הגיוני שחטאים שבין אדם לחברו, ימחקו על ידי דיבור עם הקב"ה.
הרי מה שחטאתי כלפי בן אדם, אני צריכה לפתור איתו ולבקש ממנו סליחה, לא ?
על עברות שבין אדם לחברו, יום הכיפורים לא מכפר, עד שירצה את חברו.
אז איך בדיבור עם ה' הכל נמחק ?
ואם אדם מסויים מקפיד עלי ? מזה עוזר שעשיתי תשובה לפני ה' ?
לא ניראה לי שמקפידים עלי ממש, אבל אני לא בטוחה.
אבל אני יודעת שפגעתי באנשים או גרמתי להם צער, או בגזל שינה...או לשון הרע שאולי הוריד מכבודם
או אולי גרם נזק.
ולפי החפץ חיים, על לשון הרע (אולי רק כזה שגרם נזק), התשובה היא לבקש סליחה מהחבר ולעשות תשובה לפני ה', ואם החבר לא יודע שדיברתי עליו אז צריך להודיע לו ולבקש סליחה. וככה כתוב בשולחן ערוך.
קשה לי מאוד להאמין שזה נמחק רק על ידי תשובה לפני ה'.

זאת הקלה שיש לחוזרים בתשובה ? בגלל שקשה להם והם מתוסבכים ?

breslav

Member
חבר צוות
בעזרהי"ת
שלום
סיפרת לי עד עכשיו כל מה שאת לא בסדר.
תעשי לי בבקשה רשימה של כל מה שאת כן בסדר מאז שחזרת בתשובה ואחר כך נמשיך הלאה
אברהם

אני רוצה לדבר עם הקב"ה. לפעמים מדברת קצת. אני רוצה קשר של אהבה איתו.
התחלתי לשמור נגיעה כבר בהתחלה והפסקתי להיפגש עם בנים ולעשות שטויות וזה מחזיק עד עכשיו.
הפסקתי ליצור קשרים ולהתכתב עם בנים באינטרנט שלא לצורך, אבל יותר מאוחר חזרתי לזה כי אני חייבת צומי ואהבה, אבל אני משתדלת להימנע מזה.
אני שומרת שבת, חגים, כשרות - תמיד שמרתי, אבל ברמות שונות בכל מיני תקופות.
אני נותנת צדקות(עם הרבה פניות) ועוסקת מידי פעם בזיכוי רבים - כרגע פחות כי אין לי כוח.
משתדלת להישמר מדיבור לשון הרע. על שמיעת לשון הרע מאוד קשה לי לשלוט. קשה לי להגיד
שאני לא רוצה לשמוע והרבה פעמים היצר הרע מתגבר עלי ואני כן רוצה לשמוע.
הפסקתי לצפות בטלויזיה כבר בתחילת התשובה בערך.
הפסקתי לשמוע שירי עגבים. אני שומעת רק שירי קודש.
מתלבשת בצניעות.
היו זמנים שלמדתי הלכות לשון הרע וקצת הלכות אחרות, אבל מזמן הפסקתי.
באופן כללי, כשאני מרגישה יותר טוב ואולי כשיש לי יותר הארה, בזמנים מסויימים, אני עושה מה שאני יכולה ביום יום ונמנעת ממה שאני יכולה, לפי מה שעומד לפני. אבל זה בכלל לא קורה הרבה. רוב הזמן אני רדומה ברוחניות ומתעצלת בכל דבר ורק דואגת ולחוצה כי ניראה לי שאני יכולה יותר להימנע מהרע ולעשות טוב ואני לא משתדלת בכלום או כמעט בכלום.

תודה.

איך יכול להיות שעוונות שבין אדם לחברו נמחקים רק על ידי תשובה לפני ה' ?

על עברות שבין אדם לחברו יום הכיפורים לא מכפר עד שירצה את חברו.
על לשון הרע ניפסק להלכה שצריך להודיע שדיברתי ולבקש סליחה.

ואם זה לא בעבר,
עבירה שעשיתי אתמול,
אח שלי היה ישן ועשיתי רעש והערתי אותו, אני לא חייבת לבקש סליחה ?
אם עכשיו דיברתי לשון הרע...
מספיק תשובה לפני ה' ?

breslav

Member
חבר צוות
בעזרהי"ת

שלום

את צריכה להבין שלא ההגיון שלי ולא ההגיון שלך קובע ומחליט באיזה אופן יש תשובה ובאיזה אופן אין.

אל תעשי השוואות וחישובים מתמטיים להגיע למסקנות איך נעשית התשובה.

או שאת מאמינה לדברי חז"ל והצדיקים שבכל הדורות שאמרו לנו איך נעשית התשובה ואז תזכי לכל טוב, או לא תאמיני לדבריהם ותנסי להבין בשכלך רק מה שהגיוני לפי דעתך ואז ח"ו תסתבכי עמוק עמוק.
אל תשתמשי עם השכל כאשר את עוסקת בדברי ענקי הרוח וענקי התורה רק אמונה פשוטה בלי זה אין סיכוי.
אברהם

בספר המידות - לשון הרע, כתוב:
טו. מוציא שם רע על חבירו, אין לו מחילה עולמית.

הוצאת שם רע זה כשאומרים לשון הרע שהוא שקר, עד כמה שאני יודעת.

מה הכוונה - אין לו מחילה עולמית?

breslav

Member
חבר צוות
בעזרהי"ת

שלום

אין לו מחילה עולמית עד שיפייס את חברו וחברו יסכים למחול לו. אבל אם לא ימחל לו על השם הרע שהוציא עליו, אין לו מחילה עולמית.

אני יוצא לשבועיים לאומאן נמשיך בשנה הבאה בעזרהי"ת

שנה טובה
אברהם

אוףףףףף
עכשיו זה מדאיג אותי.
אמרת שמספיק לעשות תשובה רק לפני ה'. חשבתי שזה כולל את כל העוונות שבין אדם לחברו.
מה יהיה עכשיו אם הוצאתי שם רע ?
אני בבעיה.

breslav

Member
חבר צוות
בעזרהי"ת

שלום

מה הבעיה להרים טלפון בערב חג ולבקש סליחה ממי שדברת עליו. הרי ההרגשה של החג נותנת רחמים וחסד בלב כלם לבקש מחילה אחד מהשני כי אין מי שלא טועה.

שנה טובה
אל תדאגי
אברהם

סטָטוּס
סגור לתגובות נוספות.
חלק עליון