עקב(דברים ז:יב-יא:כה)
פרשה משפחתית עקב 5768
בפרשת השבוע מספרת לנו התורה, שלאחר נדודים של ארבעים שנה במדבר, הודיע אלוקים לבני-ישראל שכל העליות והמורדות שחוו במהלך הזמן הזה היו "...למען ענותך לנסותך לדעת את אשר בלבבך" (דברים ח':2).
כלומר, מטרת הנדודים הייתה להעמיד את עם ישראל בניסיון. מהו בעצם "ניסיון"?
מבחן שניתן לנו בבית הספר בודק באופן ברור מה אנחנו יודעים ומה לא. הוא מאפשר לנו ולאחרים לדעת מה מצבנו המדויק. אך קיימים סוגים נוספים של מבחנים, שכלל אינם קשורים לבית הספר. כל מצב שמאתגר אותנו, מהווה מבחן להתנהגותנו, האם היא הולמת את ערכי המוסר שלנו או שלא. חיינו מלאים ב"מבחני חיים" או במילים אחרות, ב"ניסיונות".
לפעמים ה"ניסיון" בא לידי ביטוי בקשיים היומיומיים שלנו, בכדי לבדוק אם נישאר אופטימיים וחדורי אמונה למרות הקושי. לפעמים, ה"ניסיונות" מגיעים דווקא באופן של שפע וברכה, בכדי לבדוק אם נישאר מלאי ענווה ומוקירי תודה עבור כל הטוב שנפל בחלקנו. כשאנו מקפידים לזכור זאת, לעולם לא ניסחף כתוצאה מהזמנים הטובים בחיינו, וגם לא נישבר מהתקופות הקשות. אנחנו נרגיש שביכולתנו להתמודד ולקבל כל מה שנקרה בדרכינו, ולעשות כמיטב יכולתנו לעמוד ב"מבחנים" הללו.
בסיפור זה נראה כיצד ילד מלמד את אחיו להתמודד עם מבחני החיים.
"זה רק ניסיון"
משפחתו של ברוך אונגר בילתה יחד בנופש המשפחתי. השנה הם החליטו ליהנות מהאוויר הצלול והנופים הקסומים של הרי הגליל העליון. הדרך הייתה ארוכה, אך הם ידעו שהנוף עוצר-הנשימה והשקט המרגיע של הטבע, שווים את כל שעות הנסיעה המייגעות.
אביו של ברוך החנה את הרכב ממש על שפת הכינרת. ברוך, יחד עם שאר אחיו, יצא מייד מהרכב ורץ היישר למים הקרירים.
לאחר יום שלם של רחצה, שחיה, שייט-סירות וטיולים, התארגנו כולם לקראת שנת הלילה המיוחלת. ההורים העדיפו לישון בתוך הרכב והילדים בחרו להקים אוהל ולישון מתחת לכיפת השמיים.
הלילה היה שקט ורגוע, אך השלווה הזו לא נמשכה זמן רב, משום שכמעט ברגע שהניחו את ראשם, שמעו הילדים קולות חזקים של בכי צורם: "וואאההההה.... וואאהההה..."
הסתבר שהמשפחה השתקעה ממש בצמוד לזוג צעיר עם תינוק קטן, שפשוט לא הפסיק לצרוח כל הלילה. לו היו בביתם שבעיר, סביר להניח שהילדים אפילו לא היו שמים לב לרעש שסביבם, אך כאן בנוף השקט, זעקותיו של התינוק נשמעו כמו סירנות של רכבי כיבוי-אש.
ילדי משפחת אונגר החלו לרטון בינם לבין עצמם. "אולי אפשר 'לכבות' את התינוק הזה?", מלמל אחד מהם. "איזה מעצבן!", נאנח אח אחר. נראה היה שרק לברוך הדבר כלל לא הפריע. הוא פשוט שכב לו בשק השינה שלו, והיה רגוע לחלוטין. מתוך ההבעה שהייתה נסוכה על פניו, נראה היה שהצעקות מחרישות-האוזניים שנשמעו מהאוהל השכן, נשמעו לו כמנגינת לילה ערבה.
אחיו קובי שם לב לכך, וטפח על כתפו של ברוך. "הי, הצרחות של התינוק לא מפריעות לך?", שאל.
ברוך הביט למעלה. "אני מניח שהן הפריעו לי בהתחלה, ואפילו קצת התעצבנתי", הודה, "אבל אחר כך פשוט אמרתי לעצמי 'זה רק ניסיון', והרגשתי הרבה יותר טוב".
"זה רק מה?!" שאל קובי.
ברוך חייך והסביר את עצמו. "אני מעדיף לחשוב על עצמי כעל אדם סובלני ומלא הבנה. אז עכשיו אלוקים נותן לי הזדמנות להוכיח זאת. הצרחות של התינוק, באמצע הטיול המשפחתי שלנו, הם ה'ניסיון' שלי, שבודק האם אצא משלוותי או שלא. אפילו התחלתי לרחם קצת על התינוק. כנראה שמשהו מאד מציק לו, ואני בטוח שהוריו מתקשים להתמודד איתו כל הלילה". "המממ... לא חשבתי על זה", אמר קובי, בזמן שהוא מתהפך ומתכרבל בשק-השינה שלו, תוך ניסיון להירדם.
למחרת בבוקר התעוררו הילדים, וגילו לשמחתם שהאוהל שהיה לידם כבר לא שם, כנראה שהזוג ארז ונסע עם התינוק עוד לפני שהם התעוררו. לפחות הם יזכו לקצת שקט ושלווה למשך שארית החופשה שלהם!
בזמן שהילדים שטפו את הכלים של ארוחת הבוקר, קובי שאל את אחיו: "נו ברוך, נראה שה'ניסיון' נגמר, הא?"
אבל ברוך נענע קובי כמעט הפיל את הכלים מידיו מרוב הלם, והביט באחיו, שהמשיך להסביר: "כעת הניסיון שלנו יהיה להעריך את השקט והשלווה בלילות. אם נפיק מהם את המרב ובאמת נצליח להירגע ולנוח אז כנראה שעמדנו בניסיון".
קובי חייך ואמר: "חכה שאספר למורה שלי שביליתי את כל חופשת הקיץ ב'מבחנים ונסיונות'
בראשו. "לא", הוא אמר, "הוא רק השתנה".
<a href='http://www.aish.co.il/tp/f/48853612.html' target='_blank'>
http://www.aish.co.il/tp/f/48853612.html</a>