פורום ברסלב - רק לשמוח יש

60 שנה להקמת גלי-צה"ל

tipid

New Member
גלי צה"ל (בראשי תיבות: גל"צ) היא תחנת רדיו ארצית, אשר שייכת לצה"ל ומופעלת מתקציב הביטחון של ישראל, וכן מפרסומות ותשדירי שירות.

שידורי גלי צה"ל כוללים יומני חדשות, תוכניות אקטואליה, תוכניות מוזיקה, תוכניות תרבות, שידורים של מופעי מוזיקה, מגזינים בנושאי צבא וביטחון ועוד. בין התוכניות הבולטות של התחנה: "בוקר טוב ישראל", "מה בוער", "המילה האחרונה", "24 היום שהיה", "ציפורי לילה", "שישי חם", "אוניברסיטה משודרת", "קולה של אמא" ועוד, ותוכניות העבר "נכון לעכשיו", "שעתיים בשתיים", "מה יש".

אחד המאפיינים הייחודיים לגלי צה"ל הוא שילובם של חיילים בשירות סדיר בתפקידים בתחום התקשורת, כולל קריינים, כתבים, עורכים, מפיקים, מגישי חדשות, מגישי מוזיקה, עורכים מוזיקליים ועוד. לצדם עובדים בתחנה עיתונאים המועסקים על ידי צה"ל (אזרחים עובדי צה"ל - אע"צ). שילוב זה הפך את גלי צה"ל לחממה המצמיחה עיתונאים ואנשי תקשורת, שמועסקים אחר כך בעיתונים ובערוצי השידור האזרחיים. בין האנשים שצמחו בגלי צה"ל: יונית לוי, יעקב אילון, גאולה אבן, רפי רשף, דוד לביא, עודד בן עמי, ארז טל, אברי גלעד, אילנה דיין, גיא פינס, גולן יוכפז, ירון דקל, דב גילהר, מרב מיכאלי, טל ברמן, סיון רהב-מאיר, עידו רוזנבלום, קרן נויבך, גדי ליבנה, יעל שטרנהל ועוד.

אולפני גלי צה"ל ממוקמים ברחוב יהודה הימית 23 ביפו. התחנה מפעילה גם אולפנים בבית החייל בירושלים, המוקדשים לזכרו של העיתונאי ואיש הצבא עמירם ניר.

היסטוריה

גלי צה"ל החלה את שידוריה ב-24 בספטמבר 1950 בשעה 18:30. לאחר תרועת חצוצרה ונגינת "התקווה", פתח את שידורי התחנה ראש הממשלה ושר הביטחון דאז דוד בן-גוריון.

מעמדה הממלכתי של גלי צה"ל קיבל תוקף בחקיקה ב-1956, בסעיף 48 לחוק רשות השידור, אשר מעניק לגלי צה"ל נופך של תחנת רדיו ממלכתית.

שידורי התחנה הועברו מבניין בית הספר "המנחיל" ברמת-גן עד מאי 1958, אז עברה לבניין ברחוב יהודה הימית ביפו אשר משמש אותה עד היום.

במשך שנים רבות שידרה התחנה שידורים המופנים בעיקר לחיילים, תוכניות מוזיקה עם ד"שים (דרישות שלום) מחיילים ותוכניות שונות על צה"ל. משנת 1973, לאחר מלחמת יום הכיפורים עברה התחנה לשדר 24 שעות ביממה, הרחיבה את שידוריה לכלל אזרחי המדינה והוסיפה שידורי חדשות ותוכניות אקטואליה.

ב-1983 ביקש הרמטכ"ל, רב אלוף משה לוי, להפסיק את שידורי החדשות של גלי צה"ל, לקצץ את תקציב התחנה ולהקטין את מספר עובדיה. בעקבות מחאות שהתעוררו בציבור, בכנסת ובוועד המנהל של רשות השידור, בוטלה תוכניתו. ב-1992 הציע הרמטכ"ל החדש, רב אלוף אהוד ברק, לסגור את התחנה או להעבירה מצה"ל לידי משרד החינוך. בעקבות לחץ, גם הצעה זו לא הגיעה לכדי מימוש.

ב-1994 החלה גלי צה"ל להפעיל ערוץ רדיו נוסף בשם גלגלצ, המשדר מוזיקה בשילוב דיווחי תנועה בשיתוף הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. בין השאר משדרים בתחנה הדס אהרון, אייל פרידמן, נעמי רביע, עמרי רונן, הדר מרקס ואסף צ'רנילס.

קריינים ושדרים רבים התחילו את דרכם בגלי צה"ל ועברו אחר כך לקול ישראל ולטלוויזיה בישראל.

הכתבים הבכירים של התחנה הם ברובם אזרחים

מחלקות ומדורים בגל"צ

תחנת גלי צה"ל מורכבת ממספר מחלקות העוסקות בשידור:

גלגלצ - נחשבת בתחנה כמחלקה, אך למעשה הינה תחנת שידור נפרדת. מנהלת התחנה היא דלית עופר.
מחלקת החדשות - מפיקה את תוכניות החדשות בתחנה: "בוקר טוב ישראל", "5 בערב", "24 היום שהיה" ומבזקי חדשות. ראש המחלקה היא גלית אלטשטיין.
מחלקת קריינים - הקריינים הם היחידים אשר מורשים לשדר בגלגלצ (מלבד האזרחים), ולהם אף תוכניות אישיות בגל"צ: "שישי חם" של חן אטיאס וגל בן-חיים, "בוקר טוב צה"ל" של לבנת בן חמו וים מעיין, "צה"ל יוצא שבת" של לבנת בן חמו וגל בן חיים ועוד. בין התפקידים הנוספים של הקריינים: קריינויות לפרומואים מסחריים ותחנתיים, קריינויות של אותות לתוכניות, תסכיתים, הגשת חדשות, הגשת דיווחי תנועה ועוד. ראש המחלקה היא הדס אהרון.
מחלקת שידורי חיילים וצבא (המחלקה הצבאית, מח"צ) - המחלקה עוסקת בהפקת כל התוכניות המשודרות בגלי צה"ל וקשורות לצבא. בין התוכניות המופקות: "על אזרחי", "גל עברי ירוק", "ביטחון אישי", "חייל לילה", "רצועת הביטחון", "שטח שש", "קולה של אמא" ועוד. חלק בלתי נפרד מעבודת חיילי המחלקה הם מבצעי שידור הנותנים לשידורי התחנה מימד מיוחד. בין מבצעי השידור הרבים ניתן למנות את: "יום ירוק", "יום לבי", "לילה טוב צה"ל", תוכניות מיוחדות לחגי ישראל ועוד. בין שידורי המחלקה משובצות גם תוכניות תיעודיות שונות. המחלקה עוסקת גם בהפקת המשדר הגדול ביותר בגלי צה"ל מדי שנה - השירותרום.
שידורי האומר והתעודה - בין תוכניות המחלקה: "שעה היסטורית", "שאלות אישיות", "ספרים רבותי, ספרים", "חכמים בלילה", "העולם בלי", "יהיה בסדר", "האוניברסיטה המשודרת" ועוד. ראש המחלקה הוא אהוד גרף.
מחלקת מבצעים מיוחדים - המחלקה, אותה הקים ארז טל, עוסקת בחלק הבידורי והיצירתי בגלי צה"ל. בנוסף, עוסקת המחלקה במבצעי שידור מיוחדים. המחלקה אחראית על התוכניות "שישי חם", "הולך בחצות" ו"תוכנית מילוט".
המחלקה השיווקית כלכלית - אחראית על שיווק התחנה ופרסומות בה.
חטיבת התרבות והמוזיקה - אחראית על תחום התחברות, על התקליטייה ועל העריכה המוזיקלית. על מחלקת התרבות אחראי מולי שפירא, ועל מחלקת המוזיקה אחראי יורם רותם. המחלקה אחראית בין היתר על התוכניות "ציפורי לילה", "בילוי נעים", וכן על הפינה היומית הקצרה "בילוי היום".
מחלקת אחריות שידור ופרומו - אחראית על בניית לוח השידורים של התחנה, על התנהלות במצבי חירום וכן על יצירת ושיבוץ הפרומואים שמשודרים בגלי צה"ל ובגלגלצ. ראש מחלקת אחריות שידור הוא דוד גביוס וראש מחלקת פרומו הוא ערן אלייקים.
מחלקת האינטרנט - אחראית על תפעול ועדכון אתר האינטרנט של התחנה הכולל את רוב תכני הרדיו וכמו כן תכנים מיוחדים לאתר. ראש המחלקה הוא גידי אורשר.
מדור ארגון - אחראי על הנושאים המנהלתיים, כוח אדם, רס"ר המחנה, משרדי הרכב, שלישות, תקציבים, מטבח ולשכת מפקד גלי צה"ל. אחראית על מדור זה היא רב נגד טינה מלמד.
חטיבת ההנדסה - אחראית על הפן הטכני בתחנה ותחתיה פועלים טכנאי אולפנים ומדור המחשב, האחראי על הטיפול במחשבים בתחנה. בין טכנאי המחלקה הבולטים: אפרים קרני, דני אור, אופירה יעקב, אסף סיטון, גרהאם ג'קסון ועוד.
קבלה לשירות בגל"צ
כמעט אלפיים מלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון - צעירים לפני גיוס) מבקשים לשרת בגל"צ מדי שנה, אך רק כארבעים מהם מתקבלים לשירות בתחנה, בסופו של תהליך מיון ארוך ומורכב. תהליך המיון כולל בחינות ידע כללי וידיעת הארץ, בחינות קול, ראיונות וסימולציות (הדמיות). הדרישות הבסיסיות העיקריות הן אינטליגנציה וידע כללי רחב, הבנה במוזיקה, כושר ביטוי, עברית ברמה גבוהה ויכולת אלתור. השלב המרתיע ביותר כנראה הוא שלב הראיון האישי, ובו נדרש המועמד להוכיח את איכותו מול כמה בוחנים בכירים. כ-40 נבחרים מתחילים את הקורס. בתום חודשיים של קורס מתבצע ניפוי, ואלה שעוברים גם אותו מתחלקים למחלקות השונות: קריינים, מפיקים, עורכים מוזיקליים, עורכי אינטרנט, או כתבים. החלוקה מתבצעת לפי שלושה קריטריונים: רצון החייל; התאמתו מבחינת הכישורים, כפי שנמדדו במבחנים במהלך הקורס; וצורכי התחנה, להם המשקל המשמעותי ביותר בסופו של דבר. דעה רווחת היא כי קבלה לתחנה תלויה ב"קשרים פנימיים", וכי הסיכויים להתקבל ללא התערבות של גורם פנימי הם קטנים עד אפסיים. תגובתו הרשמית של צה"ל מול טענה זו היא כי המיונים הארוכים הם המסננת היחידה להגעה לתפקיד בתחנה.

גלי צה"ל און-ליין

גלי צה"ל און-ליין הוא אתר האינטרנט של תחנת הרדיו. באתר מתפרסמות כתבות בנושאי אקטואליה, ספורט, כלכלה, תרבות ועוד. בנוסף, האתר מספק לגולשים את התכנים המשודרים ברדיו (בשידור חי וכן תוכניות מוקלטות). האתר מאפשר לגולשים לצפות באולפן בשידור חי בכל רגע נתון. האתר מופעל על ידי אתר MSN ישראל שזכתה במכרז להפעלת האתר וכיום מזניחה אותו[דרוש מקור.

ביקורת ציבורית כלפי גל"צ
על תחנת השידור הצבאית נמתחה במשך השנים ביקורת על ידי אישי ציבור, אזרחים ועיתונאים בנושאים שונים. הטיעונים המרכזיים שהועלו:

מאז הקמתה לבשה התחנה אופי אשכנזי, חילוני ותל אביבי מה שהביא להדרה של תרבות המזוהה עם חלקים נרחבים של האוכלוסייה מהתכנים המשודרים על ידי התחנה. שדר התחנה אברי גלעד סיפר כי בעת שירותו הצבאי בתחנה כחייל, היו מתקיימו טקסים של הטחת תקליטים מזרחיים אל הקיר בכל עת שאלו היו נשלחים לתחנה מטעם האמנים. על פי עדותו, הטקסים לוו בתחושות "סיפוק", "עליונות" ו"יהירות"‏‏[1]. בשנים האחרונות נשמעת ביקורת כלפי מדיניות הפלייליסט של גלגלצ (מחלקה, ותחנת בת, של גלי צה"ל), על פיה השירים המושמעים בתחנה נקבעים על ידי מספר מצומצם של עורכים.
התחנה סובלת מחוסר איזון והטייה פוליטית. המבקרים טוענים כי שדרים רבים בתחנה מנצלים את הבמה הציבורית שניתנת להם על מנת לקדם אג'נדה פוליטית. הביקורת מגיעה בעיקר מצידה הימני של המפה הפוליטית[2], אך גם מהשמאל‏‏[3].
הבעיתיות בעובדה שהצבא מממן תחנת רדיו המשדרת לציבור הכללי‏‏[4].
העיתונאי נחום ברנע ביקר את הקונספט של גל"צ וטען כי בזמן שחיילים רבים משרתים שירות קרבי תובעני ואינם יוצאים עם מקצוע לאחר שחרורם מצה"ל, חיילי גל"צ בונים לעצמם קריירה תקשורתית מבטיחה בזמן שירותם. העיתונאית יעל פז מלמד ביקרה אף היא את גל"צ וכתבה שהעובדה שאנשי התקשורת הישראלית בילו ברובם את שירותם הצבאי ככתבים בתחנה, לא אפשרה להם להכיר את גווניה של החברה הישראלית ולקבל פרספקטיבה רחבה ואמינה יותר כלפיה.
ביקורת ציבורית על התבטאויות שדרנים בגנות פעולות צה"ל, על השמעת שירים של משתמטים משירות בתוכניות גל"צ ועל העסקתו של הזמר אביב גפן בתוכנית ציפורי לילה, הביאו להשעיה, או ביטול השמעה של שדרנים או שירים מסוימים
 
חלק עליון